Политиците върнаха бонусите


Политиците върнаха бонусите
Снимка:

434

Всички хора, които са на политически позиции, са върнали първата част от бонуса - получените допълнителни пари  за 2011 г. до петък. Сумите са преведени във фонда за лечение на деца.

Това каза пред Би Ти Ви началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов - Румяна Бъчварова. Тя увери, че няма основания за уволнения на зам.-министри и министри.

Връщането на бонусите дойде след разпореждане на премиера Бойко Борисов

Той призова да се прояви лична и морална позиция, а ултиматумът беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е свързан с такива бонуси или не.

Лично се учудих, че успяха до петък да го направят. Във всяко министерство да речем позициите, по които са направени бонусите, са за около 5 души на министерство. Тези пари са взети на законовото основание. Около 50 са законовите актове и нормативни уредби, които определят получаването им. Тези основания са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране, посочи Бъчварова.

Предполага се, че имат право да получат това ДМС, защото едно министерство, вместо да има 5 зам.-министри има примерно двама. Има още 5-6 основания за бонуси – за положен труд при определяне на концесии, заяви тя.

Тя даде за пример министър Трайчо Трайков, който имал основание за бонуси въз основа на закон, внесен и одобрен по времето на Петър Димитров.

Изключение е и участието в одитни комисии. Господин Трайков за миналата година е дарил парите за лечение на едно дете.

На въпрос защо пак се настройват хората срещу държавните служители, началникът на кабинета на премиера отговори: "Ако искате информация по Закона за достъп до обществена информация, се надявам да предоставим в резултат на питането на ДПС много подробна информация. В МС има хора, които вземат два или три пъти повече от премиера. Това е другата законова логика за стимулиране на държавните служители. Не съм виждала цифри, които да ощетяват хората в централната администрация. Министър Рашидов от първия ден, в който е министър си дарява заплатата. Това е индивидуална воля, а не политически акт, каза Бъчварова.

За скандала около Агенцията по вписванията, Бъчварова коментира, че е изключително трудно да намериш хора да работят със заплата от 1100 лева на пост, например, директор на Агенцията по вписванията.

Бъчварова каза още, че заради надписванията върху заплатата си Виолета Николова вече не е на този пост.

Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерски съвет в сряда.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички