Повече работодатели у нас смятат да наемат нови служители през летния сезон


Повече работодатели у нас смятат да наемат нови служители през летния сезон
Снимка: iStock

2016

Работодателите в България споделят умерени планове за наемане на нови служители за летния период (април 2024 г. – септември 2024 г.). Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Общо 31% от 1189 анкетирани компании прогнозират увеличение на работната сила, 36% очакват да запазят броя на служителите си, 15% смятат да намалят персонала, а 18% не са сигурни дали ще задържат, или освободят кадри. Така нетният коефициент на заетостта – разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които смятат да я увеличат, е +16%, или увеличение от 6 пр.п. спрямо предишното полугодие и с 24 пр.п. по-малко спрямо същия период на 2022 г.

Плановете на работодателите в Бургас да наемат нови служители през следващите 6 месеца отчитат най-голямо увеличение – 4 пр.п., или коефициент на заетостта от +12%. Спрямо предишния изследван период прогнозите на работодателите в София, Пловдив и Варна се подобряват с един процентен пункт и коефициентът на заетост достига съответно +66%, +11% и +10%. Русе е единственият регион у нас, в който плановете на компаниите да увеличат работната си сила отчитат спад, като коефициентът на заетост спада от +6% на +1% за периода април 2024 г. – септември 2024 г.

Секторите, в които работодателите споделят най-голям ръст на плановете си да наемат служители спрямо предишния изследван период, са „Хотелиерство и ресторантьорство“ (ръст от 7 пр.п.) и „Търговия на едро и дребно“ (ръст с 5 пр.п.), като коефициентът на заетост достига съответно +11% и +16%.

Графика: БКЗ

В секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ прогнозите на работодателите се подобряват със съответно 3 и 1 пр.п., достигайки коефициенти на заетост от +24% и +13%.

Прогнозата от +9% на компаниите от сектор „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ се запазва.

Всички останали сектори, включени в изследването на БКЗ - „Производство“, „Транспорт, складиране и комуникации“, „Строителство“, „Публичен и социален сектор“, „Електричество, газ и вода“, „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Добивна промишленост“, отбелязват спад спрямо предишното полугодие, като той е най-голям в „Публичен и социален сектор“ (6 пр.п.), а сектор „Добивна промишленост“ е единственият, прогнозиращ отрицателен коефициент на заетост (-1%) за периода април 2024 г. - септември 2024 г.

„Последствията от хроничния челен сблъсък на бизнеса с дефицита на кадри ще продължат да се усещат не само през предстоящия летен сезон, но поне до края на септември, ако не се улесни процедурата за внос на кадри и не се интегрират трайно безработните и често пренебрегвани социални групи в пазара на труда“, отбелязва Надя Василева, председател на БКЗ.

Източник: БКЗ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Недостиг на кадри: По Черноморието ще наемат работници от Узбекистан и Киргизстан

Какво мечтаят да работят хората по света и в България?

Кои професии са най-търсени от бизнеса

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички